Behandelingen
Bij Logopedie Meertaliga staan we klaar om u en uw kind te ondersteunen bij diverse uitdagingen op het gebied van communicatie, spraak en mondmotoriek en meer. Hieronder leest u meer over onze behandelingen:
Hoe werkt logopedie bij Logopedie Meertaliga?
-
Stap 1 Intakegesprek
We starten met een gesprek om te begrijpen wat uw kind nodig heeft. We bespreken de problemen en kijken samen naar de verwachtingen. Bij de intake is het belangrijk dat u ook een verwijsbrief meeneemt van de huisarts/ consultatiebureau/ tandarts of andere verwijzers.
-
Stap 2 Diagnostiek
We onderzoeken de spraak- en taalproblemen van uw kind met verschillende testen en observaties.
-
Stap 3 Behandeling
We werken samen met uw kind aan de gestelde doelen, bijvoorbeeld door oefeningen voor betere uitspraak of taalbegrip. We volgen de voortgang en passen de behandeling waar nodig aan. Het behandeltraject duurt meestal minimaal 6 maanden, afhankelijk van de voortgang van uw kind.
-
Stap 4 Evaluatie
Tijdens de behandeling bekijken we regelmatig of we op de goede weg zijn en of de doelen worden bereikt.
-
Stap 5 Afsluiting
Als de doelen behaald zijn, sluiten we de behandeling af. We geven advies voor verder oefenen en, indien nodig, doorverwijzen naar andere specialisten.
-
Samenwerking Kentalis
Wanneer er onvoldoende voortgang wordt geboekt, werken wij nauw samen met gespecialiseerde instellingen zoals Kentalis. Zij bieden aanvullende diagnostiek en behandeling voor complexe communicatieve of auditieve problemen, zodat u of uw kind de juiste ondersteuning blijft ontvangen.
Een goede basis voor communicatie begint vaak met spel. We richten ons op het ontwikkelen van communicatieve voorwaarden zoals oogcontact, beurtgedrag en taalbegrip. Deze behandelingen zijn vooral gericht op jonge kinderen en vinden plaats in een speelse en ontspannen setting, waarbij de ontwikkeling van sociale en communicatieve vaardigheden centraal staat.
Voor kinderen met spraak- en taalproblemen bieden wij op maat gemaakte behandelingen. Dit omvat onder andere therapie voor articulatieproblemen, taalontwikkelingsstoornissen (TOS), binnenmonds praten en uitspraakverbetering etc. Onze aanpak is gebaseerd op de nieuwste inzichten en wordt afgestemd op de individuele behoeften van elke cliënt.
Afwijkend mondgedrag, zoals slissen, binnenmonds praten, tongpersen of een verkeerde sliktechniek, kan leiden tot spraakproblemen of andere klachten. Met Orofaciale Myofunctionele Therapie (OMFT) richten we ons op het verbeteren van de mondmotoriek en het herstellen van een evenwichtige spierfunctie in de mond en kaak. Dit helpt niet alleen bij spraak, maar ook bij kauwen, slikken en zelfs de houding van de tanden.